Bij revalidatie wordt vaak gedacht aan het terugbrengen van iemands normale lichaamsfuncties na een ongeval of operatie. Revalidatie omvat eigenlijk veel meer dan dat.
Revalidatie richt zich op het voorkomen van letsel en het terugbrengen of herstellen van allerhande klachten bij mensen met een lichamelijk (geestelijk en emotioneel) letsel of een functionele beperking. Ook het integreren van dagelijkse beperkingen in uw dagelijks leven na een operatieve ingreep en het ermee leren omgaan behoren tot de revalidatie binnen het ADL (Algemene Dagelijkse Leven).
Deze beperkingen of klachten zijn niet alleen spier- en gewrichtsklachten maar kunnen ook klachten zijn aan pezen of bot, hoofdpijn en migraine, artrose, enzovoort. Revalidatie kan zich ook richten op het aanleren van een correcte zit-, lig- en wandelhouding bij rugklachten of het adviseren en behandelen van sporters in het geval van sportrevalidatie.
Voor revalidatie gebruik ik verschillende technieken en al dan niet een combinatie ervan afhankelijk van de klachten en de patiënt.
In tegenstelling tot een louter symptomatische behandeling ga ik altijd op zoek naar de onderliggende oorzaken van het probleem. Daarbij bewijzen oosterse behandelwijzen zoals acupunctuur vaak hun waarde. Ook de manuele therapie is vaak een waardevolle techniek om klachten te verhelpen.